Ítéletet mondtak Magyarország jövőjéről: messze még az egy számjegyű infláció?

Pénzcentrum2023. szeptember 2. 09:39

Az eddigi Baa2 szinten hagyta a magyar adósbesorolást pénteken a Moody’s stabil kilátás mellett. Ez továbbra is két fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett, idén már nem várható újabb felülvizsgálat.  

A Moody’s kiemeli Magyarország erősségei között a középtávú potenciális gazdasági növekedést, ami a munkaerőpiacon és a termelékenység javulásán alapulhat. Emellett pozitívumként hozzák fel az egyik legalacsonyabb társasági adókulcsot Európában, illetve a feldolgozóipar erős beágyazottságát. Ezek a tényezők a cég szerint továbbra is vonzó befektetési célponttá teszik hazánkat. További előny az erős fiskális tényező, ami a viszonylag alacsony adósságrátában csapódik le.

Magyarország legnagyobb gyengesége az intézményi környezet, ami az EU-val való kapcsolatát rontja és bizonytalanná teszi az uniós források lehívását - emelik ki.

A stabil kilátás arra utal, hogy a kockázatok kiegyensúlyozottak, a magyar gazdaság növekedése erős maradhat a beruházásoknak köszönhetően, az adósságráta csökkenő pályán maradhat.

A Moody’s azzal számol, hogy Magyarország „zajos vitákkal kísérve”, lépésről lépésre jut majd hozzá az uniós forrásokhoz, a késés viszont csak mérsékelt hatással lesz a gazdasági növekedésre. Ugyanakkor kiemelik, hogy a további csúszás a kifizetésekben vagy a források jelentős részének végleges elvesztése már a középtávú növekedési kilátásainkat veszélyeztetné. Emellett a költségvetésben finanszírozási lyuk keletkezne, ami magasab adóssághoz vezethetne, amennyiben a tervezett beruházások uniós pénzek nélkül is megvalósulnak.

A forintban és devizában kibocsátott adósságunk besorolása változatlanul A1, a hitelminősítő kiemeli, hogy a négy fokozatnyi különbség oka, hogy a kormány „lábnyoma” viszonylag kicsi a gazdaságban, ugyanakkor kiszámíthatatlanok a kormányzati lépések és a kulcsfontosságú intézmények megbízhatósága is kérdéses, cserébe nincs politikai kockázat.

A Moody's idén a magyar GDP stagnálására számít, majd 2024-ben szerintük visszatérhet a 3 százalék körüli növekedési pályára a gazdaság.

A közép-és hosszútávú növekedési kilátásainkra negatív hatással van a demográfiai helyzet romlása, az Eurostat számításai szerint 2023-30 között 8 százalékkal csökkenhet a munkaképes korú népesség, ami meghaladhatja az EU átlagosan 6,5 százalékos visszaesését. További hosszútávú kilátás az innováció felpörgetése, illetve a termelékenység és a felzárkózás biztosítása.

A hitelminősítő az idén a GDP 4,2 százalékának megfelelő költségvetési hiányt vár, ami csökkenést jelentene, de ezzel elvétené a kormány a 3,9 százalékos célját. Jövőre pedig a tervezett 2,9 százalék helyett szerintük 3,5 százalék lehet a deficit. A költségvetésben a kivetett különadók ellensúlyozhatják a növekvő kiadásokat, elsősoran a védelmi költségeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az infláció esetében a Moody's is azzal számol, hogy az év végére teljesülhet az egyszámjegyű kormányzati cél, 2024 végére pedig 3,4 százalékra mérséklődhet tovább a drágulási ütem.

Kiemelik, hogy az orosz enegiahordozókra való ráutaltságunk jelentpsen csökkent 2022-höz képest, ami a külkereskedelmi mérlegünk és a folyó fizetési mérlegünk javulásában mérhető. A cég szerint a következő években is fennmarad a függőségünk ezen a területen Oroszországtól, viszont a közeli kapcsolatok és a Török Áramlat vezeték fennmaradása miatt nem számolnak az orosz-magyar gázszállításokban fennakadásokkal.

A közlemény végén sorba szedték, milyen forgatókönyvek vezethetnek a magyar esorolás változásához. Pozitív irányú lépés várható, ha:

  • érdemben javul a kormány és az EU viszonya, mivel mélyreható reformokat hajt végre a kabinet,
  • a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem területén előrelépés történik,
  • a vártnál gyorsabb növekedést látunk,
  • a költségvetés pozíciója gyorsabban javul, mint amire most számítanak.

Ezzel szemen negatív lépés jöhet, amennyiben

  • tovább romlik a kormány és az EU viszonya, ami a források tartós elvesztésével fenyeget,
  • az orosz gázszállítások tartósan akadoznak, ami mély recesszióba taszítaná a gazdaságot,
  • az orosz-ukrán háború tovább eszkalálódik.

A Moody's idénre már nem tervez több felülvizsgálatot, legközelebb várhatóan 2024 első negyedévében értékelik majd Magyarországot - írja a Portfolio.

Címkék:
kormány, adósság, magyarország, infláció, gazdaság, adósbesorolás, magyar nemzeti bank, moodys,