Itt az MNB friss döntése: a várakozásoknak megfelelően döntött a jegybank

Pénzcentrum2023. augusztus 29. 14:40

Nem nyúlt az alapkamathoz az MNB Monetáris Tanácsa, amely így 13 százalék maradt. A kamatfolyósó felső szélét jelentő egynapos hitelkamatot azonban további 100 bázisponttal csökkentették, ami egyértelmű jelzése annak, hogy a valódi, irányadó rátát szintén 100 bázisponttal, 14 százalékra mérsékelte a tanács.

Az előzetesen várakozásoknak megfelelően, változatlanul 13 százalékos alapkamatról határozott az MNB Monetáris Tanácsa – olvasható a portfolio.hu-n. Az egynapos hitel kamatát viszont 100 bázisponttal 16,5 százalékra mérsékelték. A kamatfolyosó alsó széle változatlanul 12,5 százalékos.

Az irányadó kamatról csak a ma délután három órakor megjelenő közleményben nyilatkozik majd a jegybank, ám az elmúlt hónapok gyakorlata alapján arra lehet számítani, hogy az újabb 100 bázispontos vágással 14 százalékos lesz. Eddig ugyanis a folyosó felső szélének módosítása rendre az irányadó ráta csökkentését előlegezte meg.

Ha a fenti várakozás beigazolódik, akkor az irányadó kamat szeptember végén, a tanács következő ülésén olvadhat össze az alapkamattal 13 százalékon. Az ősz folyamán a jegybanknak arra is lehetősége lehet, hogy újragondolja a kamatpályát, hiszen a jelenlegi inflációs kilátások szerint az év végéig 7-8 százalékra csökkenhet a pénzromlás üteme, ami mellett a 10 százalék körüli alapkamat is pozitív reálkamatot jelentene.

Frissítés (15:00 órakor)

Megjelent a jegybank friss közleménye, melyből kiderül, hogy a várakozásoknak megfelelően 15 százalékról 14 százalékra mérsékelte az MNB az irányadó kamatot, amely így negyedik egymást követő alkalommal csökkent, és már megközelíti a tavaly őszi, vészkamatemelés előtti szintet.

 
Címkék:
mnb, alapkamat, kamat, monetáris tanács, monetáris politika, irányadó kamat,