Nagy a baj a magyar vörösborokkal: rengeteg palack maradt a pincékben

Pénzcentrum2023. augusztus 10. 09:01

Drámaian csökken az európai borfogyasztás, és Magyarországon is hasonló a tendencia, legalábbis a vörösboroknál. Az adatok szerint jelentős készletek maradtak a pincékben - írja a VG.hu

Az európai borágazatban általánosan jellemző a fogyasztáscsökkenés – derül ki az Európai Bizottság piaci összefoglalójából. Az uniós testület szerint a borfogyasztás visszaesése Olaszországban 7, Spanyolországban 10, Franciaországban 15, Németországban 22, Portugáliában pedig 34 százalékos.

Magyarországon ilyen mértékű csökkenés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint nem volt, de – ahogyan azt Frittmann János, a HNT elnöke az Országgyűlés borászati ügyekkel is foglalkozó albizottsága előtt elmondta – a vörösborban „nagyon komoly mértékű” a hazai fogyasztáscsökkenés. Ennek megállítását egyébként a HNT a fiatalokat – például borból készült koktélok készítésével– próbálná elérni ezt a korosztályt.

A vörösborok készlet-felhalmozódása ellenére a pincékben tárolt összes bor mennyisége alacsonyabb százezer hektoliterrel, mint tavaly ilyenkor. Mint mondta, az olcsó kategóriában van jelentős exportbővülés, a magasabb kategóriákban nincs. Ennek az is a veszélye, hogy ha a magasabb kategóriás borok nem adhatók el abban a kategóriában, akkor le fognak sodródni az alsó kategóriába, ami komoly jövedelemkiesést okozna az ágazatban.

Címkék:
bor, alkohol, fogyasztás, magyar, fiatalok, vörösbor, hazai, termelő,