Továbbra is lejtmenetben a forint: ezek az okok vezettek a gyengüléshez

Pénzcentrum2023. augusztus 3. 23:59

Ma sem állt meg a forint lejtmenete, a magyar fizetőeszköz továbbra is 393 körül alakul, a csökkenő esti forgalom mellett pedig kérdéses, hogy ma képes lesz javítani.

Tovább gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a mai nap során. Délután már a 394-es szint felett járt a kurzus - írja a Portolfio. Egy napon belül több mint 1 százalékos esésnek felet meg. A forint március óta nem volt ilyen gyenge. A forint esésében szerepet játszhat egy régiós hatás is, miszerint a cseh jegybanktanács csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy befejezi a pénzpiacon a cseh korona árfolyamának stabilitása érdekében folytatott beavatkozásait. A beavatkozások tavaly májusban kezdődtek. A cseh korona az euróval szemben 2022 decembere óta nem látott mélypontra került, 24,2-es árfolyam felett.

A forint estére sem tudott a 393-as érték alá bukni, és a csökkenő esti forgalom mellett kérdéses, hogy ez ma sikerül-e neki. Jelenleg 1,2 százalékos a gyengülés az euróval szemben, ami jelentős. Az elmúlt időszak gyengülése mögött álló lehetséges legfőbb ok az, hogy a jó makrogazdasági folyamatokat és várakozásokat, illetve a stabil, óvatos és kiszámítható kamatcsökkentési ciklust az MNB részéről a piac már beárazta, viszont az utóbbi hetekben összességében inkább negatív hírek jöttek a forint számára, így nem volt újabb pozitív impulzus, ami tovább erősíthette volna a hazai devizát - mondta a Portfolio-nak Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Címkék:
jegybank, euró, deviza, gazdaság, pénzromlás, forint árfolyam,