Indiaiak kezébe került a legendás magyar gyár: vajon mi lesz a dolgozók sorsa?

Pénzcentrum2023. július 11. 19:28

Sikerrel zárult a Dunaferr eladása. Az új tulajdonos egy indiai cég magyar leányvállalata, a Liberty Steel Central Europe Kft lesz. Az üzlet végül 55 millió euróba, vagyis 21 milliárd forintba került a vállalatnak.

Lezárult a Dunaferr hosszúra nyúlt kálváriája. Februárban még arról írtunk, hogy a kormány kifizeti a hányatott sorsú vállalat dolgozóit és stabil működést biztosító tulajdonost keres a vasműnek - űgy tűnik most pont kerül a történet végére. A Fővárosi Törvényszék a honlapján tette közzé, hogy sikerrel zárult a Dunaferr eladása: a vevő a Liberty Steel Central Europe Kft, a hasonló nevű indiai cég magyar leányvállalata. A vételár végül 55 millió euró lett (mai árfolyamon nagyjából 21 milliárd forint), az ajánlattételkor a minimumár 52 859 205 euró volt - írja a HVG.

A lap szerint eredetileg öt cég jelezte érdeklődését, melyből júniusban mindössze két indiai cég maradt versenyben: az ukrán pályázókat adminisztratív okok miatt kizárták – a felvásárláshoz szükséges a nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben, ám, hogy ezt nem igényelték, vagy nem adták ki nekik, azóta sem derül ki –, a svájci jelentkező, a Trasteel nem fizette be határidőre az ugyancsak szükséges négymillió eurós óvadékot, míg a magyar Trinec Property-t azért zárták ki, mert „a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján nem teljesítette”.

A Liberty Steel győzelme azért sem meglepetés, mert eddig is ők tartották életben a céget: 2023 elején három hónapra ők adtak például alapanyagot, hogy a kohót ne kelljen leállítani, mert az végzetes lett volna a cég számára, hiszen újraindítása korántsem egyszerű.

Címkék:
vásárlás, csőd, beruházás, gazdaság, jelentkezés, adás-vétel, jelentkezők, dunaferr,