Tényleg ajtót mutathat a Gazpromnak és az orosz gáznak Magyarország? Kiderült, mire készülhet a kormány

Pénzcentrum2023. július 8. 12:02

Rengeteg földgázt kötött le Magyarországon található tárolókból Szerbia. Egy megállapodás szerint ősztől Magyarország is hozzáférhet a görög LNG-terminálhoz, így az amerikai cseppfolyós földgázhoz.

588 millió köbméter földgázt kötött le a következő télre a saját területén és Magyarországon található tárolók lefoglalásával Szerbia - mondta Aleksandar Vučić szerb elnök a Karl Nehammer osztrák kancellárral és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Bécsben folytatott megbeszélés után. A Portfolio szerint Orbán ennek kapcsán arról beszélt, míg korábban Szerbia Magyarországon keresztül kapott gázt, addig most megfordult a helyzet, Szerbián keresztül érkezik a gáz Magyarországra.

Júniusban a szerb és a magyar hatóságok megállapodást írtak alá a Szerbhungas nevű közös vállalat létrehozásáról, amelynek elsődleges célja a gázkereskedelem a szerb piacon. Tervben van, hogy ősztől a görög terminálokról LNG-szállításokat indítanak Szerbiába és Magyarországra. Ez erősítené a Gazpromról való leválást, de a magyar gázbeszerzésben még mindig az orosz forrás a domináns, Szerbiába pedig csak az orosz vállalat szállít.

A Portfolio emlékeztet, a magyar kormány már tavaly márciusban támogatta azt a görög-bolgár-román megállapodást, amely szerint idén ősz-tél körültől lehetőség lesz arra, hogy a görög Alexandrúpoliban működő LNG-terminál felől Magyarország is hozzáférhessen az amerikai cseppfolyósított földgázhoz.

Címkék:
gáz, kormány, rezsi, gázvezeték, gazdaság, portfolio, szerbia, görögország, földgáz, orosz, gazprom,