Magyar hoteles cégnek kell visszafizetnie az uniós támogatást: ő lenne az első fecske?

Pénzcentrum2023. június 25. 19:35

A teljes támogatási összeget visszaköveteli az irányító hatóság a Villánykövesd határában uniós támogatásból épített hotel kivitelezőjétől. A beruházásra több mint 780 millió forint uniós támogatást nyert a kivitelező cég, amelyet azonban 2020-ban felszámoltak.

A területfejlesztési miniszter ma kiadott közleménye szerint az elterjesztett hírekkel ellentétben a villánykövesdi hotel-projekttel szemben több szabálytalansági eljárást is lefolytatott az intézményrendszer. A legutóbbi eljárás eredményeképp az irányító hatóság elállt a projekttől, és a teljes támogatási összeget visszaköveteli. A 2014-ben támogatást kapott projekttel szemben már korábban is állapítottak meg szabálytalanságot, amely a támogatás egy részének visszafizetésével járt.

A közleméényben megjegyzik, hogy kiemelten fontos az uniós források hatékony, szabályos felhasználása, ezért az erre hivatott szervek és intézmények folyamatosan figyelemmel kísérik a projekteket. Amennyiben szabálytalanság gyanúja merül fel, az illetékes irányító hatóságok megteszik a szükséges lépéseket - teszik hozzá.

Amennyiben a projekt végül nem valósul meg, a pályázónak a támogatást vissza kell fizetnie. Az esetleges kockázatok csökkentésére az intézményrendszer kiemelt figyelmet fordít. A hazai és az uniós költségvetési források védelmének céljából folyamos ellenőrzéseket végez, emellett anonim bejelentő felületet is működtet, a közérdekű bejelentéseket pedig az ellenőrzések során felhasználja.

Címkék:
pályázat, támogatás, hotel, hatóság, eljárás, szabálytalanság, uniós támogatás, európai uniós pályázatok, uniós pályázat, uniós támogatások, eu támogatás,