Fitch: az Oroszországtól való függőség komoly kockázatot jelent Magyarországnak

Pénzcentrum2023. június 24. 14:01

Megerősítette hazánk ’BBB’ besorolását a Fitch Ratings, de továbbra is érvényben van a hitelminősítő esetleges leminősítésre vonatkozó negatív kilátása.  

A hitelminősítő az indoklásban kifejti, hogy Magyarország külső pozíciója a világpiaci gázárak esése miatt jelentősen javult idén, ugyanakkor az Oroszországtól való függőség továbbra is kockázatot jelent. További kockázat az uniós források körüli bizonytalanság, ugyanakkor a Fitch szakemberei arra számítanak, hogy lesz megállapodás, de annak időpontja és a források mennyisége bizonytalan.

A cég elemzői szerint a magyar gazdaság idén csak stagnálni fog, majd 2024-25-ben átlagosan 3 százalék lesz évente. Az infláció az év végére 8-10 százalékra eshet, így a 17,7 százalékos éves átlag messze a legmagasabb lehet az EU-ban és jócskán meghaladhatja a hasonló besorolású országok 6,4 százalékos átlagát.

A költségvetési hiány idén a GDP 4,1 százaléka lehet, ami kicsit magasabb a kormány 3,9 százalékos céljánál, de ez a gyengébb növekedési előrejelzésnek tudható be. Kiemelik, hogy az uniós költségvetési szabályok szigorodásával jövőre legalább 3 százalék alá kellene szorítani a deficitet.

Címkék:
magyarország, költségvetés, gazdaság, fitch, hitelminősítő, gázárak,