Brutális mínuszban lehet Matolcsy jegybankja: Paks II fele kijönne belőle

Pénzcentrum2023. június 15. 09:15

2000 milliárd körüli mínusz jöhet össze ebben az évben, és nehezíti a helyzetet, hogy a veszteséget az államnak kell kifizetnie.

Történelmi nagyságú, 2000 milliárd forint körüli veszteséget realizálhat 2023-ban a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB). A HVG idézi a jegybank két munkatársának tanulmányát, mely szerint ebben az évben 1961 milliárd forint és 2386 milliárd forint közötti mínuszban lehet a jegybank, ez pedig a GDP 2,5-3 százalékát is jelentheti.

A lap összehasonlításul megemlíti, hogy a magyar történelem egyik legnagyobb beruházásaként számon tartott másoodik paksi atomerőmű-blokk építési költségének felét fedezné a 2000 milliárd körüli összeg. A hiány pedig nem csak ezért történelmi, hanem azért is, mert még tavaly is "mindössze" 400 milliárd volt a mínusz. A jegybanktörvény szerint ráadásul a mínuszt a költségvetésnek kellene állnia: ebben az szerepel, hogy veszteség esetén az államnak kell feltőkésíteni a jegybankot.

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA 

Címkék:
mnb, jegybank, forint, matolcsy, gazdaság, paks, forintosítás, milliárd, milliárdok, magyar nemzeti bank, forintárfolyam,