Félelmetes előrejelzés látott napvilágot: Magyarország szép lassan kicsúszhat az EU-ból?

Pénzcentrum2023. június 12. 15:01

Az EU-s támogatásoknak meg kell érkezniük, mert botorság azt hinni, hogy azok teljesen pótolhatók - írja az elemző.

Az EU-s támogatásokat a magyar kormány úgy kommunikálja, hogy azok pótolhatóak, de az elvesztésük mégis komoly probléma lenne - ezt írta Zsiday Viktor elemző a Holdblogon megjelent legfrissebb elemzésében. Szerinte az EU-s pénzek érkezése vagy nem érkezése azt fogja megmutatni, hogy hazánk mennyire tagja még az EU-nak.

Zsiday Viktor szerint leginkább "az a kérdés, hogy a működő- és portfóliótőke-tulajdonosok meddig gondolják azt, hogy Magyarország tartósan az Unió teljes értékű tagja. Ezzel párhuzamosan az is igencsak fontos kérdés, hogy a hazai lakosság meddig hiszi el ugyanezt". Hozzátette azt is: komol jelzés, hogy az EB plénuma éppen az ellen dolgozik, hogy Magyarország betölthesse az EU soros elnöki posztját.

Véleményem szerint a másik tévedés, amit a gazdaságfejlesztési miniszter egyik legutóbbi interjújában olvashattunk, miszerint a működőtőke pótolja az EU-pénzt, a kettő egyforma jellegű, hiszen egyiket sem kell visszafizetni. Ez nyilvánvalóan nem igaz. Az EU-támogatások valóban vissza nem térítendőek, és direkt módon a jegybanki devizatartalékot növelik, míg a működőtőke beruházásokra azok tulajdonosa nyereséget vár el, célja az, hogy összességében több pénzt vigyen ki, mint amit behozott, tehát a mostani devizabeáramlást a későbbiekben devizakiáramlás fogja ellensúlyozni

- írta Zsiday Viktor elemzésében.

Címkék:
magyarország, gazdaság, eu, uniós támogatás, elemzők, zsiday, gazdaságélénkítés, eu támogatás, működőtőke, elemző,