A kormányzati bejelentések hatására beszakadtak a magyar kötvényhozamok

Pénzcentrum2023. június 2. 16:45

A magyar állampapírok felé terelt intézményi befektetések és az egyébként is csökkenő nemzetközi hozamkörnyezet csütörtökön és pénteken együtt összességében jelentős, 30-40 bázispontos hozamesést okozott a magyar államkötvények másodpiacán – írta meg a Portfolio.

Szerda éjjel bejelentett kormányzati lépések és a mintegy 1800 milliárd forintnyi intézményi forrás magyar állampapírpiacok felé terelésének terve jelentős hozamesést váltott ki a tegnapi és a mai kereskedelemben. Ezt a problémát pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is előrevetítette egy tegnapi háttérbeszélgetés során, hiszen a nagyobb állampapír kereslet a hozamok csökkenése felé vezethet szavai szerint.

A 12 hónapos és az annál hosszabb futamidejű állampapírok másodpiacán 9-24 bázispontos hozamesés volt az ÁKK tegnapi adatai alapján. Erre jött még rá ma az, hogy további 9-24 bázispontos hozamesés történt a különböző lejáratokon.

Az egy hónappal ezelőtti referenciahozamhoz képest az 1 éves lejáratú papír referenciahozama 194 bázisponttal mérséklődött az 5 éves és a 10 éves lejáratú állampapír hozama 16 bázisponttal mérséklődött.

Címkék:
állampapír, magyarország, gazdaság, magyar, magyarok,