Hivatalos! Kiderült, ki a kormány 2024-es terveinek legnagyobb nyertese

Portfolio2023. május 31. 09:49

A kormány a legújabb bejelentések alapján vállalta, hogy ritkán látott mértékben fogja féken tartani a költségvetési kiadásait jövőre, azonban vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek továbbra is a költségvetési tervezetben. Ilyen többek között a honvédelmi kiadások ügye: a Honvédelmi Alap keretösszege ugyanis a tervek szerint 55 százalékkal fog emelkedni – számolt be a Portfolio.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden nyújtotta be a parlamentnek a 2024-es költségvetést, aminek alapján a Portfolio megvizsgálta a jövő évi büdzsé kiadási oldalát. Az összehasonlítás pontosságát nehezíti ugyanakkor, hogy a kormány - a hagyományokhoz híven - a 2024-es kiadási tervek mellett csak a 2023-as kiadási terveket mutatja be, a kiadási sorok idén várható teljesülését nem ismerjük. Ami első ránézésre feltűnő, az az, hogy az idei (márciusban véglegesített) kiadási előirányzathoz képest 2024-ben a központi költségvetés kiadásai rendkívül szerény mértékben növekednek: nominálisan 75 milliárd forint értékben, ami 0,3%-os emelkedésnek felel meg. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a kormány összességében satuféket nyomott a költségvetés kiadási oldalán.

Ezen kívül az is látszik, hogy a Honvédelmi és a Rezsivédelmi Alap eltérő irányban fog tovább fejlődni: utóbbi 1361 milliárd forintra fog csökkenni az idei 2579 milliárd forintról, míg előbbi minden más kiadáshoz képest jól láthatóan prioritást élvez. A Honvédelmi Alap kiadásai ugyanis 842 milliárd forintról 1309 milliárd forintra emelkednek, ami összességében egy 55 százalékos emelkedés.

Nem árt ugyanakkor felhívni arra is a figyelmet, hogy az 1360 milliárd forintos állami plusz rezsikiadás még mindig az egyik legjelentősebb tétel a költségvetés kiadási oldalán: több mint a pénzügyi családtámogatások és jövedelempótló támogatások jövőre tervezett összege, de meghaladja a teljes tartalékok összegét és duplája az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoknak, vagy az EU költségvetéséhez való hozzájárulás kiadási sorának.

Címkék:
kiadás, kormány, költségvetés, kiadások, milliárd, alap,