Az európai rangsor végén kullog Magyarország: szinte sehol nem volt hasonló gazdasági visszaesés

Portfolio2023. május 16. 14:59

2022 első negyedévéhez viszonyítva növekedés szempontjából hátulról a negyedik, míg éves adatokat nézve a második legrosszabb volt a magyar növekedési adat az Európai Unióban. Ráadásul hazánk azon kevés ország között van a kontinensen, ahol recesszió van. Ami ráadásul az egyik leghosszabb ideje tart. Azonban van pár ország, ami még nálunk is rosszabb adatokat produkált, ráadásul még pár ország adata nem ismert – számolt be a Portfolio.

Közzétette az Eurostat az európai országok növekedési adatait 2023 első negyedévéről, ami szerint Magyarország kifejezetten rosszul áll. Ráadásul az előző negyedévhez viszonyítva nálunk volt a negyedik legrosszabb a növekedés. Magyarországon negyedéves bázison 0,2%-ot esett a GDP, ennél nagyobb negyedéves visszaesést Ausztria (-0,3%), Hollandia (-0,7%) és Litvánia produkált. Utóbbi ország különösen nagy esést mutatott, 3%-kal esett a GDP negyedéves bázison.

Azonban ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy néhány ország (Észtország, Görögország Horvátország) adatait még nem tették közre, így a rangsor még közel sem végleges. Azonban maximum 1-2 helyet tudunk javítani mindössze a jelenlegi helyünkön.

Negyedéves bázison a legnagyobb növekedést Lengyelország érte el, 3,9%-kal nőtt a gazdaság az első negyedévben. Jelentős bővülést mutatott még Portugália is, ahol 1,6% felett volt a növekedés, rajtuk kívül csak Finnország ért el 1% feletti növekedést. Ami a nagygazdaságokat illeti, Németország negyedéves szinten stagnált, Franciaország 0,2%-kal nőtt, Olaszország és Spanyolország fél százalékkal tudott növekedni.

Címkék:
európa, magyarország, európai unió, gazdaság, növekedés, ország, rangsor, gdp,