Figyelmeztetést adtak ki: egyre több hitel dőlhet be Magyarországon is

Portfolio2023. május 15. 19:32

Már célegyenesben vannak az Európai Központi Bank kamatemelései Luis de Guindos, az EKB alelnöke szerint, aki egyben arra is figyelmeztetett, hogy a magasabb hitelfelvételi költségek stresszt okozhatnak a bankok eszközminőségében, még akkor is, ha a mutatók eddig egészségesek maradtak, és egyelőre a magasabb kamatmarzs bőven kompenzálja a bankokat a nemteljesítő hitelek kezdeti emelkedéséért – írta meg a Portfolio.

Az EKB tavaly július óta összesen 375 bázisponttal emelte a kamatlábakat, miközben további emeléseket ígért. Ezt azonban már visszafogottabb ütemben, mindössze 25 bázispontos lépésekkel.

Ezek a kamatemelések növelik a bankok hitelezési marzsát, de egyes hitelfelvevők számára megnehezíthetik hiteleik visszafizetését is, emelve a nemteljesítő hitelek (NPL) arányát. Jelenleg még az árrések növekedése bőven ellensúlyozza az NPL-ek növekedéséből eredő potenciális veszteségeket – hívta fel a figyelmet de Guindos, ugyanakkor úgy vélte, hogy a lassuló gazdaság és a kamatemelések kombinációja a bankok finanszírozási költségeinek emelkedését és valószínűleg a nemteljesítő hitelek növekedését fogja eredményezni.

Címkék:
bankolás, gazdaság, figyelmeztetés, bankok, kamatemelés, nemteljesítő, hitelek, ekb,