Közeleg a kiút az energiaválságból: végleg elköszönhetünk az orosz gáztól?

Pénzcentrum2023. április 26. 21:33

Évente közel 100 milliárd dollár értékű pénzügyi beruházást jósol a globális gázpiacon a Roland Berger. A német tanácsadócég legújabb tanulmánya szerint hosszú távon az orosz-ukrán háború, a nemzetközi gázáramlatok átrendeződése és az áremelkedés miatt jelentősen változik majd a gáz- és a cseppfolyósított földgáz-kereskedelem. Ugyanakkor az új gázipari eszközökbe történő beruházások hosszabb távú kilátásai már kevésbé bíztatóak.

Az orosz gázimport európai tilalma a nemzetközi gázáramlatok átrendeződését és az energiaárak emelkedését idézte elő, különösen Európában. Ez az energiahatékonyságba és függetlenségbe, valamint a megújuló energiaforrásokba történő beruházások további felgyorsulását eredményezte. A Roland Berger szerint 2028-ig a földgáztermelésbe történő globális beruházások és az új projektek engedélyezésének száma is növekedni fog, előbbi átlagosan közel évi 100 milliárd dollárral. A növekedést négy régió fogja uralni: Észak-Amerika, a Közel-Kelet, Afrika és az ázsiai csendes-óceáni térség, ugyanakkor a fosszilis alapú energiát egyre gyakrabban váltják majd ki megújuló energiaforrások, ezért hosszú távon bizonytalanok a piac kilátásai.

A tanácsadócég szerint a gázipari értékláncban működő szervezetek (a mérnöki cégektől a szolgáltatókig) mindegyike profitálhat elsősorban stratégiai adaptációval, stratégiái átalakításával, új partnerségek kialakításával és a fenntarthatóság előtérbe helyezésével.

A tanulmányban kiemelték a szén-dioxid-mentesítés fontosságát is, ami leginkább az új LNG-projekteknél (cseppfolyósított földgáz) releváns. A projekttulajdonosoknak és fejlesztőknek olyan megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyekkel csökkenthető az erőművek CO2-kibocsátása, jellemzően szén-dioxid-leválasztás vagy fokozott villamosítás révén. Ez egyre fontosabbá válik, mivel a szigorú szén-dioxid-semlegességi kötelezettségvállalásokkal rendelkező országokban folyamatosan növekedni fog a kereslet a fenntarthatóbb energiaforrások iránt.

A Roland Berger öt lépést vázolt fel a vállalatok számára az értéklánc egészében, hogy megragadhassák a kínálkozó lehetőségeket. Ezek közé tartozik a stratégia és a pozicionálás (újra)értékelése, a kereskedelmi ajánlatok felülvizsgálata, az új partnerségi és beruházási lehetőségek vizsgálata, a működési modell finomhangolása, valamint az új szén-dioxid-mentesítési gyakorlatok mérlegelése.

A gázipari értéklánc egészében lehetőségük van a vállalatoknak, hogy kihasználják a gázkitermelő eszközökbe történő beruházások felívelő trendjét, de stratégiájukat úgy kell alakítaniuk, hogy a fenntarthatóság és a dekarbonizáció prioritást élvezzen. Az értékláncban elfoglalt pozíció (újra)értékelésével, kereskedelmi kínálatuk felülvizsgálatával, valamint a partnerségek és befektetések elemzésével a vállalatok megragadhatják a kínálkozó lehetőségeket.

– mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Növekszik az LNG piaci részesedése

Az európai országok többféle forrásból igyekeznek helyettesíteni az orosz gázimportot. Ezek közül a legfontosabb az Észak-Amerikából és a Közel-Keletről származó cseppfolyósított földgáz, de ezt kiegészítheti majd az európai biogáz is. A tanulmány azzal számol, hogy az LNG részesedése a teljes gáztermelésben növekedni fog, a 2020-as 10%-ról 2030-ra 15%-ra.

Míg a gázba történő beruházások hosszabb távú kilátásai bizonytalanok lehetnek a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt, a gáztermelés és az LNG-projektek rövid távon erős befektetésnek minősülhetnek; különösen az olyan régiókban, mint Észak-Amerika, a Közel-Kelet, Afrika és az ázsiai csendes-óceáni térség. A gázipari értékláncban működő vállalatok a közelgő lehetőségeket kihasználhatják a Roland Berger által felvázolt stratégia követésével, ezáltal nemcsak a beruházási hullámot aknázhatják ki, hanem hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb jövőhöz is.

Címkék:
beruházás, főgáz, szén, milliárd, földgáz, orosz, megújuló, beruházások, földgáz ára,