Ez is eljött: mostantól tényleg vége a brutális áremelések korszakának?

MTI2023. április 25. 17:33

A szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek, így az áprilisi kamatdöntéssel lehetőség nyílt a kamatfolyosó felső szélének mérséklődésére  - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

 A döntésre lehetőséget adó tényezők között kiemelte: a gáz és áramárak jelentősen csökkentek Európában, a gáztározók töltöttségi szintje megfelelő, a nagy jegybankok kamatciklusának vége belátható távolságba került, a feltörekvő piacokon pedig tőkebeáramlás volt megfigyelhető. A belső tényezők között stabilizálódott a devizapiac, stabil az állampapírpiac, megfelelő az aukciós kereslet, javult a fizetési mérleg egyenlege és megtörtént az uniós megállapodás - sorolta.

Hangsúlyozta, hogy az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére, ezért a módosítása nincsen napirenden. Az alapkamat módosításához erős, tartós lefelé mutató trend kell az inflációban - közölte.

Arra a felvetésre, hogy a monetáris tanács keddi döntése lazításnak tekinthető-e, a jegybank alelnöke azt mondta: a keddi döntés fontos lépés azon az úton, amelyen októberben elindultak, és a következő hónapok adatai döntik el a folytatást. Aláhúzta: a jegybank az O/N betéti tenderek kamatcsökkentésénél körültekintő, óvatos megközelítést alkalmaz. Folyamatosan értékelni fogják a kockázati megítélés javulásának tartósságát, a külső egyensúlyi folyamatokat, a piaci stabilitás megőrzését - mondta. A külső környezetből a nemzetközi bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmakat értékelik, emellett a piaci környezet, a jegybanki kamatpályák, befektetői kockázatvállalás is fontos tényezők a döntéshez.

Virág Barnabás rámutatott: Európában általánosan megfigyelhető az infláció fordulata, a maginfláció ugyanakkor kevésbé mérséklődött.

Magyarországon januárban tetőzött a mutató, áprilisban folytatódott az élelmiszerár-infláció csökkenése. A következő hónapokban a fogyasztóiár-index egyre gyorsabb ütemű csökkenése várható,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

amihez az év közepétől a bázishatások felerősödése is hozzájárul. A dezinflációs pálya az elmúlt hónapoknál nagyobb ütemben folytatódik majd a második negyedévtől - mondta. Kitért arra, hogy Magyarország külső egyensúlya számottevően és trendszerűen javul, a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkent, és az év során várhatóan megfeleződik. Megjegyezte, hogy a külkereskedelmi áruegyenlegben 2021 júniusa óta először keletkezett többlet idén februárban.

Az elmúlt időszakban jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése és kiárazódtak a szélsőséges forgatókönyvek, ezért a tanács a normalizációs folyamat részeként a kamatfolyosó szűkítéséről döntött - összegezte Virág Barnabaás, aki jelezte azt is: az április 1-jétől hatályba lépett, átalakított kötelezőtartalék-rendszerre az átállás gördülékenyen megtörtént.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Címkék:
mnb, alapkamat, kamat, jegybanki alapkamat, virág,