Kamu informatikai céget füleltek le: több mint 7 milliárd forintot loptak el

MTI2023. április 20. 21:33

Bűnszövetkezetben elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt rendelték el két budapesti férfi letartóztatását Pécsen. A vád szerint az általuk működtetett, fiktív számlákra épülő cégláncolattal több mint hétmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek – írta meg az MTI.

A Pécsi Törvényszék beszámolója szerint a bűnszövetkezetben elkövetett különösen jelentős hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt rendelték el két budapesti férfi letartóztatását.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak társaikkal valótlan tartalmú számlákat befogadó és tényleges tevékenységet nem végző cégekből álló, színlelt informatikai szolgáltatásokra létrehozott számlázási hierarchiát építettek fel. Céljuk az volt, hogy a számlát befogadó gazdasági társaságok - a nekik kiállított és általuk befogadott fiktív számlák könyvelésbe beállításával adóelkerüléshez nyújtsanak segítséget.

Az elsőrendű gyanúsítottat azzal vádolják, hogy ő működtette a számlázási láncolatot, míg a másodrendű gyanúsított a számlagyár működésénél és az érintett cégek adminisztratív feladatainak ellátásában vett részt. A bűncselekményben 29 cég érintett.

Címkék:
család, csalás, költségvetés, férfi, informatika,