Bukták az igazi rezsicsökkentést a pestiek: ennyit veszítenek a napelemstop miatt

Pénzcentrum2023. április 12. 10:13

Budapest már három éve elindította azt a projektjét, amellyel elősegíthetné a napenergia városi integrációját és a napelemfejlesztések felgyorsulását. A tavaly november óta hatályban lévő szabályozás azonban limitálja a fővárosi fejlesztések lehetőségeit.

Tavaly november elején új szabályozás lépett életbe, amelyet azóta sem oldott fel a kormány, a napenergia piacot nem sikerült felszabadítani, ami nyilvánvalóan limitálja a mi lehetőségeinket is – mondta az InfoRádióban Ámon Ada, a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője.

A napelem-szabályozás kapcsán a kormány annak idején arra hivatkozott, hogy ennyi új kapacitást nem fog elbírni a hálózat. Hamarosan azonban a főváros egy olyan modellezést publikál, amiben megvizsgálták, hogy Budapesten a hálózati kapacitásproblémák milyen akadályt gördítenek a napelemek elé. Eszerint, amit a hálózati engedélyes szolgáltató is megerősített: 1500 megawattnyi napenergia kapacitást könnyedén fel tudna szívni a budapesti hálózat - írta meg az Infostart.

Ámon Ada megjegyezte: ez azért is érdekes, mert Budapesten fogy el a magyarországi villamos energia csaknem egynegyede. Tehát kis helyen koncentrálódik óriási mennyiségű villamosenergia-igény, ami lefaragható lehetne, ha a városban a tetőkön létesülő napelemek útján tudnánk megtermelni egy részét az energiának.

Az energetikai államtitkár azt mondta, ősztől várható a korlátozás fokozatos megszüntetése. Budapesten a közösségi közlekedés 60-70 százalékát villamos energia táplálja, és a fővárosban jegyzik az elektromos járművek több mint a felét. Várható, hogy a magas igény tovább fog nőni a villamos energiára, amit úgy tudnának biztonságosan ellátni, ha nagy mennyiségű villamosenergia- vagy napelem-kapacitást hoznának létre. Ámon Ada szerint ha a maximális potenciál 30 százalékát ki tudnák használni – tehát 1500 megawattnyi villamosenergia-kapacitást tudnának létrehozni –, az nagyon komoly könnyebbség lenne Budapestnek.

Címkék:
Budapest, napelem, tömegközlekedés, napenergia, energiatermelés, áramellátás, villamosenergia, energiafogyasztás, energiafelhasználás, budapesti tömegközlekedés, alternatív energiaforrások, napelemstop,