Gulyás Gergely: döntött a kormány, az új rezsiszabály több mint 10 ezer magyart érinthet

Pénzcentrum2023. április 6. 10:28

Mindenki számolhat azzal, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi mértékét fenn tudják tartani, meg fogják hosszabbítani - hangzott el a ma délelőtt megtartott Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a megnövekedett energiaárak nagy nehézséget jelentenek a gazdaságnak. A kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, egyesületek, alapítványok megsegítéséről döntött tegnap a kormány: beavatkozik a kedvezőtlen feltételekkel megkötött szerződésekbe. A kormány döntése nyomán 14 ezer nem lakossági fogyasztónak lesz így 10 forint alatt gáz MJ-ja, és 80 forint alatt az áram kWh-ként. A 14 ezerből 10 ezer vállalkozást érint a döntés. 

Ma délelőtt Kormányinfót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány felhatalmazta Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy dolgozzon ki javaslatot az ország vízvezetékrendszerének felújítására, valamint amennyire lehetséges, az egységes árrendszerre a víziközművek területén - közölte Gulyás Gergely. Azt is felidézte, a jelenlegi energiaárak miatt lehetővé tették az önkormányzatoknak a víziközművek átadását az államnak. A víziközművek helyzetéről és megállapította, a vezetékrendszer felújítása "elengedhetetlenül szükséges", mivel a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, vannak olyan térségek azonban, ahol a víz 60 százaléka is elfolyik azt megelőzően, hogy a fogyasztóhoz érne.

Szentkirályi Alexandra kérdésre válaszolva elmondta, hogy június 30-ig tervezik bevezetni az árfigyelő rendszert, amely segítséget jelenthet a vásárlóknak. Kialakulhat egy árverseny, mely leszoríthatja az inflációt.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
gazdaság, kormányinfo, gulyás, gulyás gergely, szentkirályi alexandra,