Ennek sosem lesz vége: Megint meghosszabbítaná a vészhelyzetet a kormány

Pénzcentrum2023. április 5. 09:40

Semjén Zsolt nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, ami újabb 180 nappal meghosszabbítaná a háborús vészhelyzetet. Az elfogadásához kétharmados parlamenti többségre lesz szükség a szavazáskor – számolt be a 24.hu.

A jelek szerint átment a háborús vészhelyzet meghosszabbításáról szóló tervezet az igazságügyi tárca társadalmi egyeztetésén, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beterjesztette a javaslatát. A módosítás lényege az, hogy az orosz-ukrán háború okán újabb 180 nappal lenne meghosszabbítva a háborús vészhelyzet, amely lehetővé teszi a rendeleti kormányzást.

Először tavaly májusban hirdetett a kormány az egész országra háborús vészhelyzetet, majd ezt követően az Országgyűlés törvényben hatalmazta fel őket, hogy a vészhelyzet idején hozott rendeletek hatályát meghosszabbítsa. Azonban ez a törvény november 1-jén hatályát vesztette. Ezzel pedig életbe lépett az alaptörvény kilencedik módosítása, amely a különleges jogrenddel kapcsolatos szabályokat átlakította, így a kormány újabb vészhelyzetet hirdethetett ki.

Címkék:
kormány, vészhelyzet, kormányrendelet, kormánydöntés, háború,