Megoldást kell találni a magyar energiaválságra: így pótolnák az orosz gázt hosszú távon

MTI2023. február 15. 10:58

A rezsicsökkentés védelme érdekében is kulcskérdés, miként tudja Magyarország jobban hasznosítani meglévő energiaforrásait, létesítményeit, és újak bekapcsolásával, fejlesztésével elsősorban a magyarországi termelésre támaszkodni - hangsúlyozta Steiner Attila  az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Demokratában szerdán megjelent számában olvasható interjúban.

Az államtitkár kulcskérdésnek nevezte, Magyarország miként tudja növelni az energiaszuverenitását, emellett "abszolút prioritást élvez" a rezsicsökkentés megvédése, aminek érdekében a kormány megnégyszerezte az energiaár-ingadozás hatásának kivédésére létrehozott rezsivédelmi alapot, amelynek összege 2600 milliárd forint. A földgázellátására térve hangsúlyozta: az, hogy nem érkezik orosz gáz Magyarországra, "nem fenyeget", a Török Áramlaton keresztül zavartalan az ellátás. Utalt arra is, hogy Magyarország próbálja diverzifikálni a forrásait, ami nem könnyű feladat

Ismertetése szerint a földgáz az ország energiamixéből 43 százalékot tesz ki, amiből 15 százalékot - másfélmilliárd köbmétert - fedez a hazai kitermelés, továbbá az országban több helyen is találtak "ígéretes földgáz-mezőket". Steiner Attila a villamosenergiára térve amellett érvelt, hogy az országnak szüksége van a Paks 2-re, majd közölte: a négyezer megawatt beépített napelemkapacitás már a paksi kapacitás dupláját jelenti.

A fel nem használt energiára vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy "nagy lehetőségeket" látnak az akkumulátorokban. Szólt arról is, hogy 2030-ra a Magyarországra települő nagy iparvállalatok miatt több mint másfélszeresére nőhet az áramigény.

Címkék:
energia, rezsi, rezsicsökkentés, magyarország, paks, földgáz, orosz, minisztérium, államtitkár, atomerőmű, paks2, energiahivatal, atomenergia, rezsiemelés, energiaügyi minisztérium,