Csúnyán elszámolta magát Putyin: jó időre kinullázhatja Oroszországot a gázháború

Pénzcentrum2023. február 14. 09:44

Putyin elvesztette az energiaháborút, az európai gáz- és energiaválság legrosszabb időszaka már elmúlt - mondta Pierre Andurand, az energetikai ágazat egyik legjobban teljesítő befektetője. Hozzátette: Oroszország elvesztette legnagyobb vásárlóját, és egy évtizedbe telik, mire átirányítja a gázkereskedést Ázsiába.

Pórul járt Vlagyimir Putyin orosz elnök, amiért a földgázt használta fegyverként Európa ellen a szakértő szerint - írja a Financial Times. Pierre Andurand, az energetikai ágazat egyik legjobban teljesítő befektetője szerint Putyin “elvesztette az energiaháborút”, és az európai gáz- és energiaválság legrosszabb időszaka már elmúlt.

Európa gyorsan megtanult orosz gáz nélkül élni, és nem is valószínű, hogy visszatér hozzá. A szakember kifejtette, Putyin elszámította magát, amikor csökkentette az Európába irányuló gázexportot, mivel ez átmenetileg felfelé hajtotta az árakat, de alábecsülte a vevők alkalmazkodóképességét, aminek következtében Oroszország örökre elveszítette legnagyobb piacát. Hozzátette: legalább egy évtizedbe telik, amíg Oroszország átirányítja a gázértékesítést Ázsiába, és Kína lesz abban a helyzetben, hogy diktálja az árakat, amint Oroszország egyetlen vásárlója lesz.

Címkék:
gáz, európa, gazdaság, oroszország, putyin, földgáz, orosz, vlagyimir putyin, háború,