Fontos dátum érkezett: soha nem történt még ilyen a magyar költségvetéssel

Pénzcentrum2023. január 24. 09:40

Beismerte a kormányzat, hogy rendeleti büdzsét alkotott, de annyi engedményt mégiscsak tett, hogy benyújtotta a parlamentnek az új, módosított 2023-as költségvetési törvényjavaslatot, ezt azonban csak februárban fogják tárgyalni, és a törvény erejével várhatóan csak áprilisban fogadják el – írja a 24.hu

A lap emlékeztet, a kormány tavaly év végén már rendeletben elfogadta a „rezsivédelem költségvetésének” titulált 2023-as büdzsét, ami számos tekintetben hiányos volt. A múlt héten aztán Varga Mihály benyújtotta a parlamentnek a megszokott formában, némileg kiegészítve az idei büdzsé tervezetét, amely immár a dokumentum harmadik változata. A portál emlékeztet, ilyenre 1990 óta nem volt példa Magyarországon.

A kormány részéről Banai Péter Benő azzal indokolta a lépésegyüttest, hogy most háborús veszélyhelyzet van, s úgy látják, hogy drasztikusan más makrogazdasági helyzet alakult ki a jó pár hónappal ezelőtti állapothoz képest, ezért jogszerű volt a kormány lépése, miszerint a júniusban elfogadott költségvetés helyett egy év végi veszélyhelyzeti rendeletet alkotott a parlament korábbi döntésével összhangban.

Mindez azt jelenti az idei évi magyar költségvetést illetően, hogy a parlament a február 27-én kezdődő ülésszakon – a meghatározott rend szerint – egy 4-6 hetes időszakban, általános vita keretében fogja megtárgyalni a költségvetést. Azonban parlament csak április elejére hozhat törvény erejű döntést a büdzséről, tehát bő három hónappal azután, hogy a veszélyhelyzeti rendelet már életbe lépett.

Címkék:
költségvetés, varga mihály, pénzügyminisztérium, pénzügyminiszter, magyar költségvetés,