Nehéz év előtt a magyar a gazdaság: fájdalmas lesz az infláció, de elkerülhetjük a recessziót

Pénzcentrum2023. január 23. 09:46

A Magyar Bankszövetség elnöke úgy véli, hogy a magyar bankrendszer megőrizte a belé vetett társadalmi bizalmat és tőkehelyzetét, de a lassuló hitelezés és a növekvő kiadások látszanak. Jelasity Radován ezen kívül a VG-nek arról is beszélt, bíztatónak véli, hogy hogy ma úgy látszik: az energiaválság nem „üti meg” annyira az európai gazdaságokat, így elkerülhetjük a recessziót.

A agyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint a jelenlegi helyzetben nehéz jósolni, most minden bank abban a helyzetben van, hogy néhány havonta teljesen újraértékeli a terveit. Ami biztosnak tűnik: a jelentősen lassuló hitelezés és az emelkedő költségek. Mindeközben nagyobb hangsúly lesz a befektetési tanácsadáson és természetesen tovább folytatódik a digitalizáció is.

Jelasity Radován arról is beszélt, hogy az Erste Bankban az idei évre 0,2 százalékos éves átlagos GDP-növekedést várnak, de ez 2024-ben már 4,2 százalékos lehet. Az ezt követő időszakban 3–4 százalék közötti ütemben nőhet a hazai gazdaság éves szinten a várakozásunk szerint, vagyis a potenciális szint körüli ütemben bővülhet középtávon a gazdaság. 

A mostani jelek szerint az európai gazdaságokat nem „üti meg” annyira az energiaválság, és az idén sikerülhet elkerülni a recessziót

- árulta az interjúban a bankvezér.  A 2023-as éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzésünk 18,5 százalék, és még 2024-ben is éves átlagban az 5 százalékot közelítheti. Egyelőre magas szinten látszik tetőzni az áremelkedés üteme, és az infláció látványosabb mérséklődése az idei második fél évben indulhat meg - osztotta meg az Erste Bank várakozásait az elnők-vezérigazgató.

Címkék:
bank, erste, infláció, gazdaság, bankszektor, erste bank, recesszió, erste bank magyarország,