Fontos bejelentést tett a miniszter energiaügyben: új erőművek épülhetnek Magyarországon

Pénzcentrum2023. január 19. 17:03

Az energiaügyi miniszter a Hír TV műsorában jelentette be először a nyilvánosságnak, hogy a kormány új gázerőművek építését tervezi - szúrta ki a Portfolio.

Az interjúban Steiner Attilát a napelemes kapacitások bővítése előtt álló akadályokról kérdezték. Az államtitkár szerint a villamosenergia-hálózatot fejleszteni kell, amelynél EU-s forrásokat is igénybe akarnak venni.

Kialakultak olyan területek, ahol problémák adódtak abból, hogy hirtelen túl sok napelem termelt a hálózatra, ezért meg kell oldani a kiegyenlítést, vagyis, hogy akkor is legyen villamosenergia-ellátás, amikor nem süt a nap. Ezt pedig alapvetően új erőmű építésével, illetve egyéb innovatív technológiák, például akkumulátoros kapacitások telepítésével, lehet megoldani” – mondta a műsorban Steiner Attila, majd hozzátette:

Alapvetően földgáz tüzelésű erőműveket lehet még telepíteni viszonylag gyorsan, amelyek nagyon rugalmasak, könnyen ki és be lehet őket kapcsolni, amikor szükség van rájuk. Ezeknek a kibocsátása amúgy viszonylag kevésnek mondható, és itt értelemszerűen mindig törekszünk majd arra, hogy a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk. Amúgy egész Európa ezt csinálja a háttérben, csak nem plakátolják ki.

Címkék:
gáz, földgáz, villamosenergia, miniszter,