Európában gázbőség van, de a magyar tartalék folyamatosan csökken: mi folyik itt?

Pénzcentrum2023. január 5. 09:31

Mialatt az európai gáztározók jópár napja folyamatosan telnek, a magyar készletek idő közben fogytak. A hazai töltöttség nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban. 

Az európai gáztartalékok ötödik napja folyamatosan nőnek, több gáz került a tárolókba, mint amennyit kivettek belőlük, ezzel szemben a magyar tárolók töltöttsége továbbra is csökken. A g7 szerint az európai gáztárolók töltöttsége jelenleg 83,5 százalékos.

A magyar tárolók töltöttsége nemcsak 2020, hanem 2021 elején is magasabb volt, mint idén januárban. A lap hozzáteszi, hogy a magyar gáztárolókban nem csak hazai felhasználású földgázt tárolnak, hanem olyan kereskedőkét is, akik bérlik azokat, és nem feltétlenül Magyarországon adják el azt. Az export pedig csökkenti a Magyarországon kimutatott mennyiséget.

Az európai gázbőség oka egyrészt az eddig enyhe tél, másrészt pedig az, hogy számos országban lecsökkent az energiafogyasztás. Emellett jó ideje nem importált annyi cseppfolyós földgázt az EU, mint decemberben. Így az európai földgázárak is nagyot estek, a holland tőzsdei ár megawattóránként 72 euró körül alakult kedden, ami alacsonyabb, mint a háború kitörését közvetlenül megelőző 88 eurós árfolyam.

Címkék:
gáz, energia, európa, gazdaság, földgáz, energiaválság, földgáz ára,