Megjelent az Alaptörvény legfrissebb változata: mégsem cserélik le azonnal a megyetáblákat?

Világgazdaság2023. január 3. 11:03

2023. január 2-án este jelent meg a Magyar Közlöny idei első számában az Alaptörvény legfrissebb változata. Az egységes szerkezetbe foglalt Alaptörvén tartalmazza a 11. módosítást is. Mint ismert, 2023. január 1-jétől a megyéket vármegyékre nevezték, amit a történelmi hagyományokhoz való visszatéréssel indokoltak. Ennek folyományaként a múlt év végén a Magyar Közlönyökben rengeteg módosítás jelent meg, csaknem kétszáz törvényt kellett átszövegezni, hogy megye helyett mindenhol vármegye szerepeljen.

Az Alaptörvényben viszont azt is rögzítették, hogy a "vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható". Vagyis gazdasági megfontolásból egyelőre el lehet tekinteni a megye elnevezések vármegyére történő javításától, cseréjétől, mely főként hivatalokat érinthet, illetve az országos közúthálózat 714 darab megyehatárt jelző tábláját a VG szerint. A cserék ugyanis rengeteg pénzbe kerülhetnek.

A közúti jelzések cseréje a  Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata lesz, az új táblákat a már meglévő keretközbeszerzési eljárásaikban szereplő táblagyártó cégek biztosítják. A munkálatok költségét az állammal kötendő 2023-as éves támogatási szerződésünk biztosítja majd, előre viszont nem tudták megmondani, mennyibe kerül majd a teljes projekt összköltsége.

Az önkormányzatoknál, hivatalokban is eltarthat egy ideig, mire az összea megye feliratot vármegyére módosítják, illetve nagy munka lesz az önkormányzati rendeletek módosítása is. Amíg központilag a Magyar Közlönyben már megjelent csaknem 200 törvény módosítása, az önkormányzatok esetében az átírás sokkal lassabb folyamat lehet.

Címkék:
Alaptörvény, magyarország, közigazgatás, magyar, ország, megye, országgyűlés, vármegye,