Megszólalt Varga Mihály a jövő évi költségvetésről: ekkora hiányra készül a kormány

Portfolio2022. december 20. 12:07

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója kedd délelőtt sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023-as finanszírozásáról, valamint a gazdasági helyzet várható alakulásáról – írja a Portfolio.

Egy évvel ezelőtt jóval más, pozitívabb gazdasági körülményekkel lehetett számolni. Ebből a legfontosabb a biztos és olcsó energiaellátás volt – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország energiaszámlája 4000 milliárd forinttal lett magasabb, mint a COVID előtt volt, ez pedig brutálisan magas szám. Kiemelte, hogy a nehézségek ellenére Magyarország finanszírozása idén és jövőre is biztos. 2023-ban továbbra is 3,5%-os GDP-arányos hiánnyal számolnak jövőre, elkötelezettek a cél tartása érdekében. 

Idénre 4,5-5%-kosra becsülik a magyar gazdaság növekedését, míg 2023-ban cél a meredek visszaesés elkerülése, most 1,5%-os gazdasági növekedéssel számol a kormány a miniszter elmondása szerint. A jövő év első felében további devizakötvény-kibocsátásokat terveznek, a cél ezzel dollárkötvényeket visszavásárolni. A lakossági piacon a termékkör egyszerűsítése várható, az ügyfélszámot pedig szeretnánk növelni. Varga szerint a nemrég elfogadott uniós helyreállítási terv és a partnerségi megállapodás segíteni fogja a jövő évi finanszírozást. Jelenleg a lakosság. Továbbra is cél a 11 ezer milliárd forintos lakossági állampapírállomány, jelenleg 1300 milliárdra tehető az ilyen típusú lakossági befektetések mennyisége.

Címkék:
befektetés, állampapír, magyarország, költségvetés, varga, milliárd, hiány, lakosság, pénzügyminiszter,