Megszületett a megállapodás: jöhet az EU-s gázársapka

Pénzcentrum2022. december 19. 17:28

Az Európai Unió országai jóváhagyják a gázársapkát, ami akkor léphet életbe ha a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szintre emelkedne - jelentette be a cseh soros elnökség szóvivője twitteren

Az uniós energiaügyi miniszterek megállapodtak a gázárplafonról – közölte Dmitrij Cernikov, az EU cseh elnökségének szóvivője hétfő délután. Az uniós gázárplafon akkor lép életbe, ha az első hónapra szóló holland gáztőzsde, a TTF szerződés árai három napon át meghaladják a 180 euró/megawattóra szintet. 

A hivatalos közleményből kiderült, hogy a végső megállapodás 95 euróval alacsonyabb plafont ír ki, mint a Bizottság eredeti javaslata, amely szerint akkor korlátozták volna a gáz referenciaárát, ha az 10 napon keresztül elérte volna a 275 euró/megawattórás szintet. Az árplafon 2023. február 15-től léphet életbe, és kezdetben nem vonatkozik a tőzsdén kívüli kereskedésre. Az indoklás szerint a rendelet célja, hogy korlátozza az EU-ban a túlzott gázárak olyan epizódjait, amelyek nem tükrözik a világpiaci árakat, ugyanakkor biztosítják az energiaellátás biztonságát és a pénzügyi piacok stabilitását.

Címkék:
gáz, energia, unió, európai parlament, euró, európa, gázár, megállapodás, gázárak,