Súlyos számok jöttek a magyar iparról: ez már tényleg a válság előszobája?

Pénzcentrum2022. december 14. 10:13

2022 októberében az ipari termelés volumene 5,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,1%-kal bővült. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. szeptemberinél 3,5%-kal kisebb volt.

2022. októberben az ipari termelés volumene 5,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt októberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 3,5%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 13,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 37, a 15%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 16,1%-kal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 3,3, a feldolgozóiparé 9,1%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 3,3%-kal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,7%-kal csökkent. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 32%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása és a közúti jármű alkatrészeinek gyártása egyaránt 33%- kal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 20%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 18,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,6%-kal emelkedett. A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,1%-kal mérséklődött, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése következtében. Ebben az alágban 2021 februárjában mértünk legutóbb visszaesést. A legnagyobb súlyt (23%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 57%-kal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 128, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 60%-kal bővült. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 6,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,3%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Folytatódott a növekedés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban, a termelés volumene 12,5%-kal nagyobb volt a 2021. októberinél, mindkét értékesítési irányban bővültek az eladások. Az előző hónaphoz hasonlóan a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása októberben is jelentősen, 28%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 31%-kal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag- és a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 19,3%-os volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 4,3%-os visszaesést Budapesten regisztráltuk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,9%-kal nagyobb volt a 2021. októberinél. Az új belföldi rendelések 9,7%-kal visszaestek, az új exportrendelések 25%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 19,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–októberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 6,6%-kal nőtt. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 8,5, a 40%-ot képviselő hazai értékesítésé 6,4%-kal emelkedett. Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 13,6%-kal Pest régióban, a legkevésbé, 0,2%-kal Dél-Dunántúlon.

Címkék:
ksh, gazdaság, csökkenés, termék, ipar, termelés, elektronika,