Megszavazta az EU a globális minimumadót: ez vár most Magyarországra

Világgazdaság2022. december 13. 09:32

Korábban az EU-tagállamok közül Magyarország blokkolta a globális, 15%-os minimumadó elfogadását, most azonban úgy néz ki, sikerült megegyezésre jutni a többi 26 tagállammal – írja a Világgazdaság.

Korábban komoly vita alakult ki Magyarország és az EU többi tagállama között a globális minimumadó kérdésében, ugyanis a 27 ország közül csak Magyarország nem fogadta el a világszintű adókulcs bevezetését a multicégekkel szemben. Most viszont a lap birtokába jutott levél szerint sikerült megegyeznünk az ügyben: Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így tehát nem módosulnának a cégeket érintő hazai adókulcsok.

A globális minimumadóról az OECD 137 országa állapodott meg, hogy 2022 végéig minden ország a saját adószabályaiba is beiktatja a 15 százalékos minimum-társaságiadókulcsot, amit a nagy multinacionális vállalatoknak kellene megfizetni. Először Magyarország is támogatta a kezdeményezést, azonban később a magyar versenyképesség potenciális csökkenése miatt kihátrált a globális minimumadó mögül. Azonban a mostani lehetséges megegyezés szerint itthon a társasági adó kulcsa 9 százalék maradhat, így gyakorlati változtatás nélkül fogadhatjuk el a globális minimumadót.

Címkék:
adóbevallás, adó, magyarország, európai unió, eu, magyar, cégek, ország, globális, multinacionális,