Itt a rendelet: brutális különadót varrtak a Mol nyakába

Pénzcentrum2022. december 7. 22:14

Az üzemanyagokra vonatkozó árstop eltörlése után egy nappal, szerda este megjelent a különadókról (a kormány által extraprofitadónak nevezett teher) szóló rendelet módosítására vonatkozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint a Mol a 95%-át fizetheti be költségvetésbe annak, amit a Brent és az Urál olajárak különbségén nyer.

A Kormány 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról címmel hirdette ki döntését a kormány. A döntésre számítani lehetett, azt ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök már megszellőztette a nap folyamán. Részletek alább.

A rendelet két ponton nyúlt hozzá az adókulcsokhoz:

  • A kabinet 95 százalékra emelte a Molnak azt az extraprofitadóját, amit a Brent és az Urál olajárak különbségén nyer; ez az adó eredetileg 25 százalék volt, majd nyáron emelték meg 40 százalékra (amikor a hatósági áras tankolásra jogosultak körét lényegében a magyar forgalmival rendelkező, magánszemély tulajdonában lévő autókra szűkítették).
  • Továbbá a távhőtörvényben szabályozott jövedelemadóhoz is hozzányúlt a kabinet. Az energiaellátók 2023-as, pozitív adóalapból számolt jövedelemadója a rendelet értelmében 31 százalékról 41 százalékra nőtt.

A kihirdetett kormányrendelet miatt érdemes lesz nézni a csütörtök reggeli piacnyitást a budapesti tőzsdén. Ma ugyanis egyértelműen a nap híre volt Magyarországon a benzinárstop eltörlése, ami főként a Mol piacán okozott mozgásokat.

Szerda délelőtt még határozott emelkedésben volt a Mol részvények árfolyama, egészen Orbán Viktor bejelentéséig, miszerint az üzemanyag-árstop eltörléséből fakadó Mol-profitnövekedést az állam elvonja. Mivel a 95%-os különadó komoly terhet jelent a magyar olajtársaságnbak, így a hivatalos kormányrendelet vélhetően hamar meglátszódhat a Mol részvények jegyzésén is a következő napokban.

Címkék:
benzin, benzinkút, dízel, magyarország, különadó, mol, gázolaj, rendelet, mol részvény, mol árfolyam, benzinárstop, mol nyrt,