Nem ért véget a háborús veszélyhelyzet: újabb hét hónappal hosszabbította meg a kormány

Pénzcentrum2022. november 29. 08:09

Az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt a kormány úgy döntött, hogy újabb 210 nappal, azaz 7 hónappal meghosszabbítják a háborús vészhelyzetet, jelent meg a Magyar Közlönyben hétfő este.

Orbán Viktor még május 24-én jelentette be, hogy éjféltől háborús vészhelyzet lép érvénybe, amit legutóbb október végén hosszabbítottak meg 30 nappal. Most pedig a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy hét hónappal (210 nappal) fog tovább tartani, amivel 2023. június végéig rendkívüli felhatalmazást kap a kormány az Országgyűléstől.

Az erről szóló kormányrendelet tegnap este jelent meg a Magyar Közlönyben. „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében – olvasható az indoklásban.

A vészhelyzet a magyar jogrend szerint egy minősített időszak, amisorán különleges jogrend lép érvénybe. Azaz a kormány vészhelyzetben rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

Címkék:
kormány, magyar, vészhelyzet, kormányrendelet, hosszabbítás,