Szijjártó Péter a Barátság vezetékről: további leállásokra, akadozásokra kell számítani

Pénzcentrum2022. november 23. 20:16

Ukrajna leállította a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát - mondta Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajvezeték-vállalat elnökének tanácsadója szerda este a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Szijjártó Péter szerint további leállásokra kell számítani.

Három napja nem érkezik kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken az orosz Transznyeft szerint. A vezeték-üzemeltető cég közölte: még további egy hétig tarthat a leállás.

Szijjártó Péter szerda délután a Facebookon beszélt a leállásról. Kijelentette: az ukrajnai harci cselekmények miatt további leállásokra, szállítási ingadozásokra, akadozásokra kell számítani. Az energetikai infrasruktúrát érő támadások miatt a kőolajvezeték működéséért felelős villamosenergia-ellátást biztosító rendszerek megsérültek.

Az áramkimaradások érintik a Barátság működését is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a javítások folyamatosan zajlanak. Ezzel együtt azt ígérte, hogy ez nem fogja befolyásolni a magyar ellátást, a kormány felkészült a problémák kezelésére.

Loading...

Mindeközben Ukrajna közép európai szerint 17 óra 46 perckor újraindította a kőolaj szivattyúzását a Barátság kőolajvezeték korábban leállított ukrajnai szakaszán - közölte Igor Gyomin.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen? Töltsd ki a Pénzcentrum kérdőívét!

Címkék:
leállás, szijjártó, barátság kőolajvezeték, kőolaj,