Fenntartotta az MVM BBB hitelminősítését a Fitch Ratings: a kilátások viszont negatívak

Portfolio2022. november 23. 17:12

Elvégezték az MVM hitel- és kötvényminősítésének aktualizálását. A Fitch Ratings a nap folyamán publikált riportban fenntartotta az MVM korábbi befektetésre javasolt kategóriájú BBB hitelminősítését és az MVM által kibocsátott kötvények BBB minősítését. A hitelminősítő a kibocsátó hitelminősítésének kilátását viszont stabilról negatívra változtatta.

A kilátás felülvizsgálata tükrözi az MVM nettó adósságállományának 2022-ben várható jelentős növekedését, ami a Fitch alacsony működési forrásokra (FFO) és a jelentősen magasabb kamatköltségekre vonatkozó előrejelzésével együtt gyenge FFO arányos nettó tőkeáttételt és FFO arányos kamatfedezetet eredményez a besorolás szempontjából.

A nettó adósságállomány főként a készletek finanszírozási igényének növekedése miatt emelkedett, ami az év során tapasztalt magas gázáraknak tudható be.

A Fitch várakozásai szerint a nyereségesség és a működési cash flow 2023-2025 között javulni fog, de az FFO arányos nettó tőkeáttétel 2023-as javulása az infrastrukturális szegmensre vonatkozó támogató szabályozói döntésektől függ. A javulás függ emellett a jogosult fogyasztóknak történő villamosenergia- és gázértékesítésből származó veszteségek teljes és időben történő kompenzációjától, ami végrehajtási kockázatot eredményez. A Fitch szerint az FFO kamatfedezeti mutató 2023-ban is gyenge marad a minősítés szempontjából.

Címkék:
eredmény, mvm, fitch, tőkeáttétel, fitch ratings,