Megszólalt Nagy Márton: vége a mutyizásnak a bankbetéteknél - rengeteg ügyfelet érint

Pénzcentrum2022. november 21. 13:13

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a magas infláció ellensúlyozására a jegybankok jelentős kamatemelést hajtottak végre, a kormányzati intézkedések mellett. Most viszont egy új döntéssel a miniszter véget szándékozik vetni a magas kamatokkal való nyerészkedésnek. 

Az MNB szankciós infláció elleni kamatemelésével párhuzamosan azonban egyes pénzügyi
szereplők számára egyre vonzóbbá vált, hogy pénzüket kereskedelmi banki közvetítéssel
jegybanki betétben tartsák. Ezzel a gazdaság olajozott működéséhez szükséges hitelezés és
állampapír vásárlás helyett végső soron az állam által fizetett, akár 18%-os kamatot realizáltak,
kockázatmentesen – derül ki a miniszter közleményéből.

A kisebb megtakarítással rendelkező lakossági betéteseknek ez a hozam nem elérhető. Sőt,
számukra a bankok 1% alatti kamatot adnak a látra szóló- és folyószámlabetétek után, de a
hosszabb távú betétek is mindössze 9-10% körüli kamatot tesznek elérhetővé. Egyes intézményi befektetők kihasználták a helyzetet, olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt. E gyakorlatot meg kell szüntetni, a piaci torzulást ki kell javítani.

Mindez hozzájárul a hitelezés és állampapír forgalmazás zavartalanabb működéséhez, a források gazdaságba történő átirányításához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

(címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

Címkék:
befektetés, kamat, állampapír, gazdaság, kincstárjegy, jegybanki alapkamat, lakossági állampapír, nagy márton, inflációkövető állampapír,