Még nyoma sincs a válságnak: egy év alatt 11 százalékkal nőtt Magyarország ipara

Pénzcentrum2022. november 14. 19:31

2022 szeptemberében az ipari termelés volumene 11,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 11,6%-kal bővült. A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. augusztusinál 1,6%-kal nagyobb volt - közölte a KSH.

Idén szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, miközben a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,6%-kal emelkedett. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 32%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 36, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 29%-kal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 29, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 9,9%-kal emelkedett.

A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,4%-kal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások mérséklődtek. A legnagyobb súlyt (22%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 9,0%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még három alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 16,0, a pékáru, tésztafélék gyártásában 3,8, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 1,7%-kal. A többi alágazatban 1,0 és 33% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 47%-kal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 87, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 62%-kal bővült. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,2%-kal nőtt, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 10,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,2%-kal nőtt, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 10,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten.

Címkék:
ksh, termék, gyártás, ipar, termelés,