Kijött a friss számítás: elképesztően magas gázszámlát fizethetünk az oroszoknak

Pénzcentrum2022. november 3. 09:17

Augusztusban 1179 eurót fizethetett ezer köbméterenként az oroszoknak Magyarország, ami 12%-kal magasabb a júniusi referencia tőzsdei árnál. A számítások szerint októberben 300 milliárd forint feletti gázszámla jöhetett a Gazpromtól.

A legfrissebb külkereskedelmi adatok megerősítik, hogy a holland gáztőzsdei (TTF) ár és a magyar-orosz gázszerződés pénzügyi rendezése között két hónap a különbség és ez alapján augusztusban 1179 eurót fizethetett ezer köbméterenként az oroszoknak Magyarország, ami 12%-kal magasabb a júniusi referencia tőzsdei árnál, az eltérés pedig százalékosan több, mint egy éves rekord - írja a Népszava.

Augusztusban 155 milliárd forintos volt a gázszámla a szerződés keretében és a lap szerint az elmúlt hónapokra már ismert TTF havi átlagárak alapján borzasztóan magas gázszámlákat kell majd kifizetnie Magyarországnak Oroszország felé. Augusztusban ugyanis az átlagos TTF-ár 2305 euróra ugrott, így októberben (hasonló leszállított gázvolumen esetén) már bőven 300 milliárd forint feletti gázszámla jöhetett a Gazpromtól.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
gáz, rezsi, gázszámla, rezsicsökkentés, gázár, tőzsde, gázárak, rezsiemelés,