Hihetetlen, mi folyik ebben a megyében: hiába a főváros közelsége, ez sem segít rajtuk

Pénzcentrum2022. október 19. 08:13

Hiába van közel Budapesthez, és szép a táj, az országos átlaghoz képest rengeteg a munkanélküli Nógrád megyében. Az ország északi szegletében a KSH legfrissebb adatai alapján nem túl fényes a helyzet, de mi lehet ennek az oka?

A múlt évezred utolsó éveiben Nógrád megye gazdasági tekintetben az egyik leggyengébb lábakon álló hazai térséggé vált, és ezt a hátrányt azóta is csak kisebb mértékben tudta csökkenteni. Bár közel van a főváros, és a térség is szép, nem sikerült kilépnie a gazdasági hanyatlásból, pedig az 1990-es éveig meghatározó barnakőszén bányászat a térségben sokaknak adott munkát. Azonban az utolsó bányát bezárták 1994-ben, azóta pedig egyre csak hanyatlik a megye.

Nem véletlen hát az a mutató sem, miszerint az ipari termelés értéke az országban a legkevesebb 0,3 ezer milliárd forint (Szabolcs-Szatmárban is legalább háromszor ekkora). Ha az egyéb gazdasági és munkaerőpiaci mutatókat nézzük, akkor sem túl bíztatóak az eredmények, a KSH 2022-es első félévi mutatói alapján - hiába Budapest –és Pest megye- relatív közelsége - továbbra is az ország egyik leghátrányosabb térségéről beszélünk.

A Hello Vidék részletezte, hogy a megyében hogyan alakultak a különböző mutatók. Nógrád az ország legkisebb lélekszámú megyéje, és egyre csak fogy a lakossága. Jelenleg ez az ország legkisebb lélekszámú megyéje, népessége az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent: míg 2019-ben 188 ezer fő volt, 2022. január 1-jén 185,6 ezer főre csökkent. 1,9 ezer fővel kevesebben élnek itt, mint egy évvel korábban.Ráadásul ebben a megyében a legrosszabbak a foglalkoztatási mutatók, és a mezőgazdasági mutatóit tekintve sem jár az élen, nagyjából Fejér és Heves megyével egy szinten áll, kukoricát, őszi árpát és búzát termelnek a legtöbben. A megyében 2022. június 1-jére a főbb haszonállatfajok száma is csökkent, ezen belül a tyúkoké jelentősebben visszaesett az előző év azonos időpontjához képest. Mindemellett a bruttó átlagkereset bár nőtt ugyan, de még mindig elmarad az országos átlagtól.

Címkék:
ksh, ország, megye, termelés, hellovidék, munkanélküliek,