Itt az uniós terv a gázárak csökkentésére: így csökkenhet a magyarok rezsije is?

hvg.hu2022. október 18. 20:04

Úgy néz, ki az EU-nak sikerült kidolgoznia a gázárak visszafogására vonatkozó tervezetet: dinamikus ársapkát vezetnének be a  a holland gáztőzsde alapján értékelt gáz árára, ez az orosz gázt is érintené – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – írja a HVG.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma bemutatta az energiaárak mérséklését és az ellátás biztonságát célzó javaslatait.A legfontosabb az úgynevezett gázársapka bevezetése: ez korlátozná a földgáz beszerzési árát az európai piacokon. Egyelőre a világpiaci árakat figyelembe vevő modellre tennének javaslatot ideiglenesen, csak erre a télre.

Ezt terjesztenék most az Európai Unió Tanácsa elé, és ha a tervezetet elfogadják, konkrét javaslatcsomagot terjesztenének be. Így a tél folyamán a vezetékes, így az orosz gáz árát is a piaci folyamatokhoz viszonyítva változó ársapkával szabályoznák. A már megkötött hosszú távú szerződéseket nem érinti az ársapkák, kizárólag az új beszerzéseket.

Varga Judit miniszter ma ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, a gázársapkák működésére nincsenek számítások, nincsenek modellek, és rengeteg a bizonytalanság körülöttük, ráadásul az energiaellátás biztonságát fenyegetheti egy ilyen döntés.

Címkék:
gáz, rezsi, európai parlament, európa, rezsicsökkentés, európai unió, európai bizottság, tél, földgáz, bizottság, gázárak, rezsiemelés, energiakrízis, gáz ára,