Súlyos módosítások jönnek az állami kezességvállalásban: Orbán Viktor már alá is írta az új szabályokat

Pénzcentrum2022. október 12. 09:02

A kormány módosította az állam által vállalt kezesség előkészítésének és a kezesség beváltásának eljárási rendjéről szóló korábbi rendeletét. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt új szabály kedden 23 órakor lépett hatályba.

A változás miatt az állami kezességvállalás előkészítésekor, beváltásakor nem kell alkalmazni az eredeti rendelet néhány szabályát, ha az egyedi állami garancia vállalására Magyarország energiaellátásának biztosításához kapcsolódóan kerül sor.Az egyedi állami garancia beváltásakor az államháztartásért felelős miniszter jár el a garanciaszerződésben foglaltak szerint. Az állami garancia adatairól – a kötelezettől kapott adatok alapján – ő tájékoztatja a naptári negyedévet követő hónap 20. napjáig elektronikus úton
a Magyar Államkincstárt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell alkalmazni a rendelet azon kikötését sem, hogy az egyedi állami kezesség- és egyedi viszontgarancia-vállalásra történő felhatalmazásról szóló kormányzati döntéseket a Magyar Közlönyben közzé kell tenni. Ezen felül a pályáztatás syzabályait és az egyedi állami kezességi szerződés feltételeit sem kell alkalmazni. De az eredeti rendelet azt is előírta, hogy az Államadósság Kezelő Központnak előzetesen kellett véleményeznie a szerződések pénzügyi feltételeit és  a jogosult nemzetközi fejlesztési intézmény, külföldi székhelyű hitelintézet esetében a tájékoztatási kötelezettséget is.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
garancia, magyar, rendelet, állami, magyar közlöny,