Enyhébb lesz a tél Európában: csökken a gáz ára

Portfolio2022. október 7. 13:45

Ma is folytatódik a gázár esése, miután az előrejelzések szerint enyhébb tél jöhet Európában, illetve az európai gáztárolók is a vártnál nagyobb mértékű telítettségben vannak - írja a Portfolio. Ma délelőtt 8,5 százalékos mínuszban volt a gáz ára, a 161 eurós szint 12,4 százalékkal alacsonyabb a csütörtöki 183,7 eurós heti csúcshoz viszonyítva. Az augusztusi 342 eurós szinthez képest pedig feleződött a gáz ára.  

A héten az Európai Bizottság átmeneti gázárplafon bevezetéséről tett javaslatot, amíg az EU ki nem dolgoz egy új gázpiaci indexet. Ezzel kapcsolatban a döntéshozók már számos bírálatot kaptak: az olcsóbb gáz megnövekedett fogyasztást is jelenthetne, és ugyan az idei télen már úgy tűnik biztonságban leszünk - a gáztárolók töltöttségét figyelembe véve -, a tavasszal kezdődő betárolási időszakban, majd később a téli szezonban még nehezebb helyzetbe hozhatja magát a döntés értelmében a kontinens - írja a lap. Ezért is fontos, hogy a fogyasztást mérsékeljük, erre pedig nem hatna ösztönzőleg a gázárplafon.

A gázárak emelkedése 2021 októberében kezdődött, amikor az Északi Áramlat 2 vezeték engedélyeztetésével kapcsolatos geopolitikai feszültségek következtében Oroszország csökkentette a gázszállítást - írták.

Címkék:
gáz, európa, európai bizottság, tél, gazdaság, oroszország, gázár,