Itt a rezsiválság újabb áldozata: fontos magyar intézet zár be télire

Pénzcentrum2022. október 5. 10:25

Újabb intézet kényszerül a munkarend változtatására a megemelkedett rezsiköltségek miatt. Ezúttal a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben rendeltek el hibrid munkavégzést a téli hónapokra, ezzel spórolva az épület felfűtésének drasztikussá vált költségein.

Két hónapig be se tehetik a lábukat az ország egyik legrégebbi kutatóintézetébe az ott dolgozó kutatók a VG értesülései szerint. Az ok ezúttal is a megemelkedett rezsiköltségek, a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szerint „rendkívüli nyomást helyez” a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben rendeltek el most hibrid munkavégzést, hogy így tudjanak spórolni az épületek felfűtésének drasztikussá vált költségein. Értesüléseik szerint december 19-től február 10-ig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be az intézet területére, ez legkorábban csak február közepén lehetséges, ám a rendes munkarend várhatóan még márciusig nem áll helyre. Hozzátették, hogy az intézmény vezetése folyamatosan figyelemmel akarja követni, hogyan alakul az épületek energiafogyasztása, ennek függvényében dönthetnek a korábbi munkarend visszaállításáról.

Rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése

erősítette meg a VG.hu megkeresésére a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH). Mint írták, a költségek növekedéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, miután a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül többféle ellátási formában veszik igénybe az energiahordozókat, amelyeknek a jövő évi beszerzése több esetben még folyamatban van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az már látható, hogy nagyságrendileg több milliárd forintot tesz ki a várható többletköltség. Mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé

– írták, hozzátéve, hogy egyrészt a kutatóhelyek maguk is vállaltak és meghatároztak energiatakarékossági intézkedéseket, de van, ahol alternatív megoldások (pl. napelemek) alkalmazásáról is döntöttek már. Másrészt átcsoportosításokat hajtottak végre, amelyek fedezetet jelenthetnek a megnövekedett költségekre. A kutatóhelyek vezetői ezenfelül saját hatáskörben dönthetnek az energiaköltségek csökkentését célzó intézkedésekről, például részleges otthoni munkavégzés elrendeléséről olyan esetekben, amikor a munkához nem szükséges a kutatóhelyeken rendelkezésre álló infrastruktúra (eszközök, berendezések stb.). Az ELKH-nál hangsúlyozták: továbbra is elsődleges céljuknak és feladatuknak tartják a munkaerő megtartását, a folyamatban lévő kutatások folytatásának és a kutatóhelyek működésének biztosítását.

Címkék:
fűtés, rezsi, Balaton, rezsicsökkentés, kutatók, hibrid munkavégzés, rezsiemelés,