Kukoricakrízist hozott a horroraszály: ukrán takarmánnyal állnának lábra a magyar gyártók

Pénzcentrum2022. október 3. 09:46

Legalább 1990 óta példátlan helyzet állt elő azzal, hogy idén kevesebb kukorica termett Magyarországon, mint amennyi a belföldi igényeket fedezné. Most viszont ez a helyzet – írja a 24.hu.

A portál információi szerint egy átlagos évben 4-4,5 millió tonna a hazai szükséglet, jobb években ennek duplája szokott megteremni. A leggyengébbnek bizonyult 2012-es évben is 4,7 millió tonnát takarítottak be. Raskó György egykori földművelésügyi államtitkár, mezőgazdasági nagyvállalkozó úgy látja, idén 4 millió alatt lesz a megtermelt mennyiség, akkora sokkot kaphattak a növények a hőségben, hogy nem tudtak kiteljesedni a csövek. 

 Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, valamint a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára is 2,8–3,6 millió tonna közötti becsléseket említett. Raskó György szerint a takarmánygyártók, legalábbis a nagyobbak Ukrajnából szerzik be a kukoricát, mert jó a minőség, és jobb az ár, mint a magyar termelők esetében. A hazai gazdák által kért 150-160 ezres tonnánkénti árral szemben mindössze 130 ezer forint forintért juthatnak hozzá a terményhez. 

Címkék:
magyarország, magyar, millió, termelők, hazai,