Egyre fogy a magyar: augusztusban 3 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy éve

Pénzcentrum2022. október 2. 18:02

Tovább csökkent a születések száma Magyarországon a KSH friss adatai alapján. Augusztusban több mint 3 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban, miközben majdnem ugyanennyivel többen haltak meg. Az RTL Híradónak nyilatkozó szociológus szerint ez a tendencia nem új, már a 70-es évek óta tart.

Magyarországon egyre kevesebb gyerek születik, a népességfogyás pedig folyamatos derült ki a KSH friss adataiból: idén augusztusban több mint 3 százalékkal volt alacsonyabb a születések száma, mint 2021 augusztusában. Mindeközben 3,7 százalékkal haltak meg többen ugyanebben az időszakban.

Ez a tendencia pedig már évek óta tart Sík Enfre szociológus, a Tárki Zrt. vezető kutatója szerint:

Az 1970-es években volt legutoljára pozitív, tehát akkor születtek utoljára többen, mint haltak meg. Azóta mindig nagyobb volt a halálozások száma, mint a születéseké. A demográfiai folyamatok azok olyan nagy tehetetlenségi folyamatok, hogy azokat nem lehet 1-2 év vagy hónap alatt megváltoztatni

– mondta a szakértő, utalva arra, hogy a kormány családsegítő intézkedéseinek még nem sikerült megfordítani ezt a folyamatot.

Címkék:
gyerek, ksh, halálozás, szám, friss, halálozások, születések száma, születések,