Már biztos az újabb brutális kamatemelés: de mit lép utána a jegybank?

Pénzcentrum2022. szeptember 22. 18:47

A Magyar Nemzeti Bank fontolóra veheti a több mint egyéves kamatemelési ciklus lezárást a Reuters jelentése szerint.

Tavaly a közép-európai kamatdöntők emelték a legjelentősebben az alapkamatokat. Az infláció gyorsulásával pedig folytatódott idén is a monetáris szigorítás, azonban mostanra több központi bank is a ciklus lassítását, vagy lezárását tervezi.

Augusztusban az MNB 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, most pedig Virág Barnabás az MNB alelnöke beszélt arról, hogy egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a jegybank leállítja a kamatemelési ciklusát, miután tavaly június óta több mint 1100 bázisponttal emelkedett hazánkban az alapkamat.

A szakember szerint a lezárásnak kulcsfontosságú tényezői a pozitív előre tekintő reálkamatok, az inflációs kockázatok kiegyenlítődése, az unióval folytatott tárgyalások és a monetáris transzmisszió erősödése a likvidálási feltételek szigorításával. Virág Barnabás elmondása alapján kedden akár újfent 100 bázisponttal is emelheti a monetáris tanács az alapkamatot. A döntés után pedig esélyes, hogy elkezdődik a kamatemelés leállítása, vagy a növelési ciklus fokozatos, kis lépésekben történő leépítése.

Címkék:
mnb, jegybank, bank, virág, kamatemelés, monetáris tanács, mnb kamatdöntés,