Tovább pörög a Parragh László vs. MNB háború: ezt a jegybank visszautasítja

Portfolio2022. szeptember 21. 11:32

Parragh László egy interjúban bírálta az MNB-t, többek között amiatt, hogy 2021-2022-ben nem vettünk fel olcsón alacsony kamatú devizaforrást 10 éves futamidőre. Ezeket a megállapításokat a jegybank visszautasította – írja a Portfolio.

A jegybank közleményben reagált a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének kijelentéseire, amiben emlékeztetett, hogy már korábban is határozottan felszólította Parragh Lászlót állításai körültekintőbb megfogalmazására.

A devizakötvény-kibocsátással kapcsolatos bírálatra az MNB azt írja, hogy az elmúlt években a finanszírozási és piaci szempontokat szem előtt tartva az ÁKK több ízben bocsátott ki hosszú lejáratú devizakötvényeket, ahol sikerült is az alacsony kamatkörnyezetből származó előnyöket maximálisan kihasználni.

A jegybank vitatja Parragh László azon állítását is, hogy túl alacsony lenne az euró megtakarítások aránya. A megtakarítások nagymértékű devizára váltása is komoly kockázatokat jelent, mivel növeli a gazdasági szereplők árfolyamkitettségét és rontja a bankrendszer forrásellátottságát. Az euróban való megtakarítás ösztönzése szűkítené a magyar állam finanszírozási lehetőségeit, valamint rontaná a monetáris politika hatékonyságát - írják a közleményükben.

Címkék:
mnb, jegybank, euró, magyarország, magyar, iparkamara, megtakarítások, parragh, magyar kereskedelmi és iparkamara,