Elképesztő mozgósítást rendelt el Putyin: aggódhat a világ, így nem lesz egyhamar béke

Pénzcentrum2022. szeptember 21. 14:02

Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború kitörése óta először hivatalos beszédet tartott. Ebben szerda délelőtt részleges mozgósítást jelentett be az Ukrajnában folytatott hadműveletek támogatására, ami mintegy 300 ezer orosz civilt érint - írja a Reuters.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán elrendelte Oroszország első mozgósítását a második világháború óta, és arra figyelmeztetett, hogy Moszkva minden erejével védekezni fog, ha a Nyugat folytatja a nukleáris fenyegetését. Ez a mozósítás egyébként a hivatásos tartalékos katonákat érinti.

Erre reakcióként szinte azonnal elfogytak a repülőjegyek az Oroszországból induló járatokra, miután Vlagyimir Putyin elnök elrendelte 300 ezer tartalékos azonnali behívását. Az orosz repülőjegy-oldalak adatai szerint a most megvásárolt repülőjegyek jellemzően egyirányúak.

Oroszországban komoly börtönbüntetés jár azoknak, akik nem vonulnak be, a korábbi önkéntes toborzás pedig nem hozott annyi jelentkezőt, mint amennyi szerettek volna Putyinék. Bár Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy a behívót csak hivatásos katonaként már tapasztalattal rendelkezők kaphatják meg, és többek között diákokra se vonatkozik, úgy látszik a védelmi miniszter nem tudta eloszlatni a lakosság félelmét, és most tömegesen igyekeznek elhagyni az országot.

A bejelentésre a forint enyhén vesztett az utóbbi napokban tapasztalt erősödési lendületéből. Jelenleg 404 forint körül jár az euró árfolyama, a dolláré pedig 407 forint felett mozog.

Címkék:
gáz, oroszország, putyin, földgáz, forintárfolyam, elnök, forint gyengülés, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, energiakrízis,