Nesze neked soha nem látott aszály: szokott ilyen lenni Magyarországon, ezt kell túlélni

MTI2022. szeptember 17. 20:02

Annak ellenére, hogy az idei évben óriási volt az aszály nem tekinthető rendkívüli mértékűnek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint ugyanis hasonló természeti jelenségek 20-50 évente előfordulnak Magyarországon.

Az elmúlt időszakban viszonylag rendszeresen előfordultak hasonló aszályos időszakok, mint az idei: a 11. és a 19. század között eltelt 800 év alatt körülbelül 30 rendkívül súlyos szárazságot jegyeztek fel, amiknek következtében éhínség ütötte fel a fejét, de a 20. század se volt mentes az aszálytól.

Ezzel ellentétben az OVF oldalán olvasható elemzés szerint az idei tekinthető a 21. százas eddigi legkomolyabbjának, hiszen a csapadék mennyisége már 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a sokéves átlagtól, miközben nyaranta hőhullámok voltak. Az agrárév csapadékösszege rendkívül alacsony volt, Szegeden mindössze 275 milliméter, ami a sokéves átlag fele, és máshol is alig haladta meg a 300 millimétert. A Dunán, a Tiszán és a Dráván egyaránt elmaradt a tavaszi árhullám: mindhárom folyón rendkívül alacsony vízállások és vízhozamok voltak tapasztalhatók.

Az első becslések szerint az aszály következtében egymillió hektárt érintett-érint aszálykár, a napraforgó esetében hozzávetőleg ötvenszázalékos a terméskiesés. Mindezeken túl a meteorológiai aszály, azaz a csapadékhiány mindhárom esetben hidrológiai aszállyal párosult, azaz a folyók vízhozama szintén elmaradt a szokásostól. Ugyanez tapasztalható a mostani aszály idején is:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az aszály kialakulásának harmadik tényezője pedig nem más, mint a szokatlanul meleg időjárás. 1794-ben és 1863-ban (ezekben az években szintén hasonló mértékű szárazság volt, mint az elmúlt 2-3 évben) egyaránt enyhe tél volt és kiugróan meleg nyár, pont, mint az idén.

Címkék:
árhullám, dunántúl, szárazság, vízállás, aszály, globális felmelegedés, hőhullám,