A távhő sem marad ki a rezsiemelésből? Nem túl fényesek a kilátások

ATV2022. szeptember 16. 09:46

Ugyan a rezsicsökkentés korlátozása eddig nem terjedt ki a távhőszolgáltatásra, tegnap egy hír kapcsán mégis szóba került, hogy a mérővel nem rendelkező lakásokban ugyan áremelés nem lesz, de kevesebb  hőt küldhetnek ugyanazért a díjért. A Szigetvári Távhőszolgáltató műszaki vezetője szerint viszont ezzel több a nyitott kérdés, mint a rendelkezésünkre álló információ – mondta el az ATV-nek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a múltheti kormányinfón, hogy a lakosság számára nem fognak változni a távhőárak. Most viszont úgy néz ki, ha az ár nem is változik, a hőmennyiség igen. A Szigetvári Távhőszolgáltató műszaki vezetője arról beszélt a csatornának, hogy éves szerződésük van, vagyis ha kevesebb gázt használnak fel és kisebb hőmennyiséget továbbítanak a távfűtött lakások felé, akkor nekik plusz pótdíjat kell fizetniük. Kovács hangsúlyozta, hogy szigorú feltételek mellett szerződtek a következő gázévre, és amennyiben ezekről akár lefele, akár fölfele eltérnek, a kereskedő a különbözetekre pótdíjat vethet ki.

Balogh József energiapiaci szakértő szerint most több kérdés marad nyitva, mint amennyit megválaszolnak. Ha enyhe tél jön, akkor talán szerencséje van a kormánynak és gázt spórol, de azt nem lehet, hogy fagyoskodjanak idén a panelekben lakók.

Címkék:
fűtés, gáz, rezsi, lakás, ingatlan, rezsicsökkentés, panel, drágulás, távhő, kereskedelem, kereskedő, földgáz,